Vanliga frågor

Vanliga frågor om köp av ved

I vilka mått säljs veden?

Vår Svenska ekologiska ved är kapad och kluven i 30 cm längder som standard.

Blandveden, vad innehåller den? För tillfället minskad andel lövträd pga hög fukthalt, mindre fuktig produkt för oss att kunna leverera.

fördelas ungefär så här:

ca 1/3 lövträd (dvs asp, björk, al)   

ca 2/3 barrträd (dvs: gran och tall) 

Det kan vara pga ett träds storlek olika fördelat då en säck är begränsad till ett visst mått, är trädet stort kan fördelningen bli annorlunda än ovan. 

 

Hur levereras veden? 

Veden levereras i 2 kubiks storsäck (stjälpt mått) med kranbil eller vill du ha veden löst, mer än 10 kubik, så kommer vi med vår container och tippar av på anvisad plats. Vi har fasta priser på ved med transport inom del av storstockholm, se karta.

Kranen är 15 meter och kan i den mån chauffören avgör, ställas av på önskad plats. OBSERVERA att chauffören har en professionell åsikt och bestämmer om det går att på SÄKERT sätt ställa av på önskas plats. 

När levereras veden? 

Veden levereras så fort vi kan, just nu har vi ca 3-4 veckors leveranstid, det är ett enormt högt tryck och vi kör så fort vi kan. Veden levereras i kronologisk ordning och regionvis för en så effektiv och miljövänlig leverans som möjligt. 

Vi aviserar en dag i förväg & chauffören ringer när han närmar sig. 

Behöver jag vara hemma vid leverans?

Nej, har du önskemål om placering så vänligen sätt ut en skylt eller guida på telefon vid leveransen. I och med det höga trycket så har vi tyvärr inte möjlighet  att tillgodose allas önskemål om dag och tid. TACK för förståelsen.

Veden kan se mindre kul ut från ett år till ett annat, vad beror det på kan fråga sig!?  

Ved är det en naturlig produkt och en del träd ser annorlunda ut än den som vi alla kanske sett på någon mack eller matbutik. Det beror oftast på att den veden är ofta skördad i Baltikum eller Ryssland och förädlad av dem med en helt annan personalstyrka och resurser. Det är heller inte ovanligt att den veden INTE är naturtorkad utan är torkad genom en ugn. Det innebär att den normalt är torr och fin, men brinner inte alls på samma sätt som Svenskt trä som fått naturtorka, det kanske inte ser så kul ut, men brinner bra och ger ett bra energivärde! 

Veden ser inte ut som i mataffären, vad beror det på? 

Träds storlekar (tjocklek) varierar och när man klyver ved i en stor maskin vilket innebär att veden inte går att göra mindre än vad stammen är. Vilket resulterar i att större vedbitar kan följa med. 

Skulle de större vedbitarna sorteras bort så skulle det innebära att det krävs fler resurser och således innebära dyrare ved... och den ska brinna upp, och det kommer den göra!

Vi behöver veden snabbt, kan ni ordna en expressleverans av ved? 

Ja till en extrakostnd. Vänligen kontakta oss för pris & leverans.

Vilken längd kan jag beställa på min ved?

Har du t.ex. vedpanna och vill ha speciella längder ordnar vi det (30-60 cm bitar) med lite framförhållning. Kontakta oss i så fall! 

Hur fungerar det att hämta veden själv? 

Om du kommer till Tjusta Gård och hämtar din ved så hjälper vi dig att lasta på din släpkärra eller pickup.
Se karta.

Hur ska veden förvaras?

Bäst är att stapla veden och ha ett litet "tak" över!

Säckarna har ”Tak” så dem tål att stå ute utan att veden blir blöt av regn och snö om du inte har plats. De är ventilerade så står dem bara på en SJ-pall eller liknande skadas inte veden märkbart. 

Vilka betalningssätt tar ni? 

Vi använder oss av Klarna så du kan välja att betala direkt, på faktura eller dela upp din betalning via Klarna. 

Till vilken del av Stockholm utgör kostnadsfri hemleverans? 

Läs mer under sidan Leveransområde.

Övriga frågor

Har du någon mer fråga som inte finns besvara här? Tveka inte att kontakta oss!